Najpogostejši vzroki za pomanjkanje železa so … 

Tekoče železo - Holistic

Vas zanima, kateri so najpogostejši vzroki za pomanjkanje železa v krvi? Ta mineral velja za esencialnega v našem telesu od rojstva naprej oziroma že celo prej, zato je zelo pomembno vedeti, kako zagotoviti, da ga bomo imeli v telesu dovolj vse življenje. Eden od dejavnikov, ki vplivajo na to, je gotovo že sam spol – ženske imajo pogosteje težave s tem kot moški. Drug pomemben vzrok pa je prehrana – to, ali bo v naši krvi dovolj hemoglobina, je namreč odvisno od tega, kaj jemo. Zaradi tega je ustrezna prehrana prva stvar, ki jo lahko spremenimo, če se pojavijo takšne težave. 

Neustrezna prehrana, stres, pretirane obremenitve … 

pomanjkanje železaNajpogostejši vzroki za pomanjkanje železa so precej podobni vzrokom za druge zdravstvene težave, s katerimi se spopadamo sodobni ljudje. Vsak dan smo namreč izpostavljeni stresu ter različnim obremenitvam, marsikdo pa k temu doda še športno aktivnost, ki po eni strani res pripomore k premagovanju in lažjemu prenašanju stresa, a po drugi strani povzroči še večjo potrebo telesa po mineralih. Ker je prehrana sodobnega človeka pogosto neustrezna, je to le še en razlog več, da naše telo ne dobi vsega, kar bi potrebovalo. Kot že rečeno, so pri ženskah te potrebe še nekoliko večje, kar velja predvsem na račun mesečnih krvavitev oziroma menstruacije, ravno tako pa so potrebe večje tudi pri nosečnicah oziroma pri ženskah po porodu, saj pri njem lahko izgubijo veliko krvi. 

Kako nadomestiti premajhne zaloge? 

Najpogostejši vzroki za pomanjkanje železa so tako lahko zelo različni, rešitev, da takšne težave preprečimo, pa je samo ena – to, da nadomestimo premajhne zaloge, torej, da ga vnesemo v telo v dovolj veliki količini. To lahko storimo: 

  • s primerno in uravnoteženo prehrano, ki mora biti čim bolj raznovrstna, saj le tako lahko v telo vnesemo vsa potrebna hranila, vitamine, minerale, ki so pomembni za boljšo kri in za ohranjanje zdravja, 
  • z izogibanjem hrani, ki preprečuje absorpcijo železa v telo (izogibati se je smiselno predvsem mleku in mlečnim izdelkom v večjih količinah, hrani, ki vsebuje polifenole (kava, čaj, kakav …), pa tudi soji in drugim stročnicam, različnim semenom ter drugi hrani, ki vsebujejo fitate), 
  • z veliko hrane z vitaminom C, 
  • z ustreznimi pripravki, pri čemer je najbolje, če so ti v tekoči obliki, saj bodo tako bolj učinkoviti.