Imate krčne žile na nogah?

Krčne žile na nogah se običajno pojavijo pri ženskah, vendar pa to ni pravilo in jih imajo lahko tudi moški. Nekateri so že po naravi bolj nagnjeni k temu oziroma imajo bolj vidne krčne žile na nogah, kar je lahko moteče. K poslabšanju stanja pa vodijo še številni dejavniki, kot je recimo stoječe delo, fizično naporno delo z dvigovanjem težkih predmetov ali pri ženskah recimo nosečnost. Vsi ti dejavniki lahko pripomorejo k temu, da se stanje poslabša in da se pojavijo tudi bolečine.

Lahko gre torej le za estetsko težavo, lahko pa ta težava vodi tudi do vnetja ali krvavitve oziroma se na nogah naredijo rane, kar je zelo neprijetno in boleče. Takšno poslabšanje stanja zahteva takojšnje ukrepanje, najbolje pa je, da se ukrepa že prej – najbolje, kar takoj, ko se pojavijo krčne žile na nogah oziroma ko postanejo prvič zelo opazne ali boleče. Bolečina je namreč znak vnetja. Če se to vnetje razvije in se ne ukrepa takoj, lahko pride še do drugih težav, kar zahteva dolgotrajno zdravljenje, povijanje nog in podobne ukrepe.

Zaradi tega je zelo pomembno, da stanje opazujemo ter po potrebi dovolj hitro tudi ukrepamo, preden pride do kakršnega koli poslabšanja. Če imate kakšne težave, obiščite zdravnika in pomagal vam bo z nasveti. Ena od najbolj uspešnih možnosti zdravljenja pa je operacija. Problem je, da so čakalne dobe na operacijo običajno zelo, zelo dolge. Na operacijo se lahko tako čaka več let, pri čemer navadno sledi najprej le operacija na eni nogi, čez nekaj mesecev ali še dalj časa pa še na drugi nogi.

Prav zato je treba vsako spremembo jemati resno in nemudoma obiskati zdravnika, da preveri stanje in vas po potrebi napoti naprej na pregled k specialistu za krčne žile. Pri pregledu vam bo zdravnik predstavil tudi različne preventivne ukrepe, s katerimi si lahko pomagate k zmanjšanju težav oziroma k temu, da vaše težave ne napredujejo.

Zelo priporočljiva je recimo je hoja, prav tako pa tudi plavanje in druge aktivnosti, obstajajo pa tudi posebne vaje v ta namen. Po drugi strani pa se je za to, da ne poslabšamo stanja, pametno izogibati vsem aktivnostim, pri katerih stojimo pri miru dalj časa. Prav tako priporočljivo pa se je izogibati pretiranemu daljšemu namakanju v topli vodi.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja