Čudovito dišeča eterična olja

https://skintruth.si/

Eterična olja so na voljo v številnih čudovitih vonjih, zaradi katerih so cenjena že tisočletja. Vendar pa njihov opojni vonj ni edino, zaradi česar jih cenimo in zaradi česar so sestavina različnih drugih izdelkov – predvsem tistih za nego telesa.

Seveda krema ali drug kozmetični izdelek, ki vsebuje eterična olja, lepo diši, vendar pa imajo ta olja tudi druge pozitivne učinke, kot na primer:

  • kamilica deluje pomirjujoče in zavira aktivnost bakterij in toksinov, zato ima blagodejen učinek za kožo,
  • čajevec (tea tree) deluje poživljajoče in se pogosto uporablja tudi za nego poškodovane kože,
  • bazilika deluje pomirjujoče, očiščuje in lahko pomaga lajšati glavobole,
  • sivka pomirja, učinkuje blagodejno, preprečuje rast mikroorganizmov in čisti kožo,
  • ingver stimulira in pospešuje cirkulacijo,
  • limonska trava blagodejno na vezno tkivo in se uporablja za nego bolečih mišic, vezi in sklepov,
  • timijan pomaga v boju proti prhljaju in krepi imunski sistem,
  • mandarina osvežuje ter deluje stimulativno, poleg tega pa tudi čistilno, zato se uporablja predvsem pri negi mastne kože, poleg tega pa lahko pomaga tudi pri preprečevanju strij in zastajanju tekočine v telesu,
  • bergamotka je ureja delovanje žlez lojnic in jo čisti, zato je primerno za nego mastne in nečiste kože,
  • grenivka poživlja limfni sistem in pospešuje razgradnjo maščob, zato se uporablja pri negi mastne kože oziroma kože z aknami,
  • sandalovina deluje pomlajujoče in negovalno, primerna pa je predvsem za starejšo kožo, saj pomaga gladiti gubice.

Zaradi vseh naštetih učinkov so eterična olja pogosto uporabljena ne le v različnih kremah in drugih kozmetičnih izdelkov, ampak se uporabljajo tudi pri masaži. Pri tem je pomembno, da jih uporabljamo v zmerni količini, pri čemer zadostuje že nekaj kapljic, ki jih zmešamo z oljem, ki ga nato uporabimo za masažo. Nekateri nekaj kapljic vmešajo tudi v kremo ali masko za nego kože. Pri tem je zelo pomembno, katero olje uporabimo – ne le to, iz katere rastline so pridobljeni, ampak tudi, kako kakovostna so.