Antikorozivni VCI papir in folija

antikorozivna folija

Kako zaščititi kovinske izdelke pred korozijo? V ta namen se uporabljajo različni zaščitni materiali, med katerimi so tudi antikorozivni VCI papir in folija. Gre za zelo učinkovito zaščito pred korozijo, ki se jo splača uporabljati pri pakiranju kovinskih izdelkov. Tako bodo ti varno in zanesljivo pakirani tudi dalj časa, ne da bi utrpeli kakršne koli poškodbe.

Hlapljiva plast VCI in zaščita pred korozijo

Kako delujeta antikorozivni VCI papir in folija ter kako lahko tako zelo dobro zaščitita kovinske izdelke? Omenjeni papir oziroma folija je prevlečena s plastjo VCI. Gre za hlapljivo plast, ki popolnoma prekrije površino kovinskega izdelka, zaradi česar je ta dobro zaščiten pred vlago in korozijo. Do korozije namreč pride, če je kovina izpostavljena kisiku in vlagi ter začne tako oksidirati. Kako bo potekala oksidacija, pa je sicer odvisno tudi od vrste kovine.

Ko pakiranje odpremo, hlapi VCI v nekaj urah izhlapijo, kovinski izdelek pa lahko nemoteno začnemo uporabljati. Zaradi tega gre za odličen način za pakiranje oziroma skladiščenje izdelkov, ki so narejeni iz kovine in ki bi bili lahko izpostavljeni koroziji. Samo pakiranje izdelkov na tak način je zelo preprosto, kar je še dodatna prednost oziroma dodaten razlog za uporabo takšnega zaščitnega pakirnega materiala pri kovinskih izdelkih.

Zaščita za različne vrste kovinskih izdelkov

Koroziji so izpostavljeni prav vsi kovinski izdelki, še posebej pa tisti, ki so med skladiščenjem ali transportom lahko izpostavljeni vlagi. Papir s hlapljivo plastjo VCI je dobavljiv v roli in se običajno uporablja za pakiranje manjših izdelkov, kot so recimo vijaki in podobno. Antikorozivna folija pa je primerna tudi za pakiranje večjih in težjih izdelkov, saj se v ta namen odlično obnese.

Koliko časa traja zaščita proti koroziji?

Kot rečeno, hlapljiva plast VCI popolnoma prekrije kovinski izdelek oziroma njegovo površino. Tako je izdelek zaščiten pred korozijo, vse dokler pakiranja ne odpremo. Izdelki so na tak način lahko skladiščeni tudi več let, zaščita proti koroziji oziroma plast molekul VCI na površini kovinskega izdelka pa naj bi zdržala do 5 let.