Skandinavski varčni električni radiator – kakšna je poraba?

Glamox - Varcni elektricni radiatorji (3)

Kakšno porabo energije ima skandinavski varčni električni radiator, ki velja za enega najbolj energetsko učinkovitih na tržišču?beli radiatorji Glamox Koliko manj energije porabi takšen grelnik v primerjavi z modeli drugih znamk, ki niso tako energetsko učinkoviti? Kakšna je sploh poraba grelnikov, ki delujejo na elektriko in kolikšno porabo in kakšne mesečne stroške lahko pričakujemo, če hočemo z njimi nekaj ogreti?

Koliko energije porabijo grelniki na elektriko?

Koliko energije pri svojem delovanju porabijo običajni grelniki in koliko energije porabi skandinavski varčni električni radiator? Načeloma glede porabe pri grelnih telesih, ki delujejo na elektriko, velja tako: njihova poraba je enaka njihovi moči. Če boste kupovali običajen grelnik, boste torej porabili toliko W energije, kolikor znaša njegova moč. Tako si lahko na podlagi moči in tega, koliko ur bo takšen grelnik v uporabi, približno izračunate, kakšna bo poraba. Slednja je sicer odvisna tudi od drugih dejavnikov, kot so na primer:

  • želena temperatura, na katero naj bi se prostor segrel,
  • velikost prostora,
  • toplotna izolacija prostora,
  • kako dobro so zatesnjena okna,
  • kako dobro so zatesnjena vrata ipd.

Slabše ko je prostor izoliran in več kot ima nekih odprtin, skozi katere lahko vanj prihaja hladen zrak in iz njega odhaja topel zrak, več moči bo potrebne za njegovo segrevanje. Seveda pa na potrebo po moči vpliva tudi večja kvadratura oziroma velikost prostora, v katerem bo grelnik nameščen. Pa tudi to, kako dobro želite segreti prostor – če želite tega močno segreti, potem boste za to potrebovali veliko več moči in tudi več energije.

Vse zgoraj našteto velja torej za klasične modele grelnikov, medtem ko za skandinavski varčni električni radiator to ne velja povsem. Seveda na njegovo porabo vplivajo tudi zgoraj našteti dejavniki, vendar pa kljub takšnim dejavnikom takšen grelnik porabi manj energije. Torej boste ne glede na zgoraj naštete dejavnike pri izbiri grelnika z isto močjo zagotovo privarčevali, če se odločite za model z višjo energetsko učinkovitostjo.

Do 35 % manjša poraba energije

Skandinavski varčni električni radiator porabi manj energije. Njegova poraba je namreč po merjenjih v povprečju kar do 35 % manjša kot pri drugih grelnikih. Zaradi tega lahko pri porabi energije z njim privarčujete ter tako naredite nekaj dobrega tako za okolje kot za vašo denarnico. Manjša poraba namreč pomeni tudi manjše stroške za ogrevanje. Ti so sicer odvisni od vsakokratne cene elektrike, vendar pa je zagotovo bolje, če izberete grelnik, ki ima čim nižjo porabo.

Še posebej velja omeniti, da gre za primerjavo z novejšimi, sodobnejšimi modeli grelnikov, ki že tako ali tako niso tako zelo potratni, kot so bili grelniki nekoč. Nekoč so imeli modeli namreč večjo porabo oziroma so za doseganje določene temperature v prostoru porabili več energije, kot jo takšni grelniki porabijo sedaj. Skandinavski varčni električni radiator pa porabi še manj energije od omenjenih sodobnih modelov, torej je resnično energetsko učinkovit. Z njim tako lahko zmanjšate stroške ogrevanja za tretjino ter tako prihranite pri ogrevanju.

V primeru, da kupujete nov grelnik, zato vsekakor ne kupite kar prvega, ki ga najdete, ampak se nakupa lotite premišljeno. Bolje je namreč zanj odšteti malo več in s tem poskrbeti za nižjo porabo, kot pa kupiti cenejši model, pri katerem boste za stroške ogrevanja vsak mesec odšteli 35 % več. Na dolgi rok tako sploh ni več vprašanje, kaj se vam s finančnega vidika bolj splača.