Varčni električni radiator ima nižjo porabo energije

Glamox - Varcni elektricni radiatorji (5)

Odločitev o tem, kakšen način ogrevanja izbrati, je vedno povezana tudi z vprašanjem stroškov. Nekateri načini ogrevanja zahtevajo ogromne finančne investicije, drugi omogočajo nizke mesečne stroške, najbolj idealni pa bi bili takšni, pri katerih ne bi bilo potrebnih velikih stroškov ne na začetku – za to, da uredimo tak sistem, ne kasneje, ko je sistem že v uporabi. Če izbirate način ogrevanja z vidika stroškov, bi bil morda za vas primeren varčni električni radiator. Njegova cena je ugodna in ima tudi nižjo porabo energije.

Ogrevanje je lahko tudi cenejše

Se vam zdi ogrevanje drago? Niste edini. električni radiatorji (2)Veliko ljudi za ogrevanje vsak mesec zapravi velik del svojih dohodkov, kar pomeni, da imajo zaradi tega v zimskih mesecih visoke mesečne stroške. Če k temu prištejemo še to, koliko denarja gre v večini primerov za ureditev ogrevanja, pa je vse skupaj še dražje. A ogrevanje je lahko tudi cenejše … Eno od možnosti za cenejše ogrevanje predstavlja varčni električni radiator, ki se ga lahko kupi po nizki ceni in ki ima tudi nižjo porabo energije od drugih grelnikov, ki delujejo na elektriko.

Nič dodatnih stroškov za ureditev ogrevanja

Varčni električni radiator je možno priklopiti, ne da bi pri tem zapravili le en evro več od tega, kolikor ste odšteli za sam grelnik. Tudi njegova cena sicer ni visoka, sploh če jo primerjamo s tem, koliko stanejo peči za gretje na olje, plin ali druge energente oziroma koliko stanejo toplotne črpalke ali ureditev talnega gretja. Poleg tega je pri vseh naštetih načinih ogrevanja treba kupiti še marsikaj drugega, da poskrbimo za to, da gretje začne delovati, plačati pa moramo tudi samo namestitev takšnega sistema, saj za to ne moremo poskrbeti sami …

Po drugi strani pa varčni električni radiator omogoča, da že na začetku precej privarčujete, saj se začetna investicija ne bo merila v tisočakih, ampak v nekaj stotakih – zanjo boste zapravili zgolj toliko, kot bo sama cena grelnika, dodatnih stroškov pa ne boste imeli, saj lahko za montažo in priklop v nekaj minutah poskrbite kar sami na najbolj enostaven način.

Koliko energije porabi varčni električni radiator?

Pomemben strošek pri ogrevanju poleg začetnih stroškov za njegovo ureditev predstavlja tudi poraba. Če se odločite za varčni električni radiator in za to, da boste z njim ogrevali nek prostor ali več prostorov, boste morda mesečno vseeno porabili več, kot če bi se odločili za kakšen drug način ogrevanja. Ampak to velja le za tiste načine ogrevanja, pri katerih so začetni stroški ureditve zelo visoki in zahtevajo zelo veliko finančno investicijo (npr. vgradnja toplotne črpalke), kar je prav tako treba upoštevati.

V kolikšnem času se takšna investicija sploh povrne, četudi pri tem upoštevamo, da bo mesečna poraba za ogrevanje zaradi nje nižja? Če namreč nižjim mesečnim stroškom za ogrevanje prištejemo še sorazmerni del stroškov za začetno investicijo, tudi slednji niso več tako ugodni, kot se morda zdijo na prvi pogled – če gledamo zgolj njihovo mesečno porabo.

Po drugi strani pa varčni električni radiator omogoča skoraj nične začetne stroške investicije, kar pomeni, da je finančna kalkulacija pri obeh načinih skoraj enaka, le da vam pri nakupu grelnika ni treba že na začetku plačati velike vsote denarja, kar je vsekakor plus. Sploh če k temu prištejete še to, da varčni električni radiator ne zahteva tudi nobenih stroškov za vzdrževanje, kar za vse druge – večje, bolj zapletene in dražje – sisteme ne velja.

Pri porabi energije je tako vedno treba upoštevati tudi vse druge stroške, ki jih boste imeli z nekim načinom ogrevanja, saj boste le tako dobili realno kalkulacijo, koliko vas bo resnično stala uporaba nekega določenega sistema in katerega med njimi se vam s finančnega vidika bolj splača izbrati.