Kmetijska folija za bale

kmetijska folija za bale

V kmetijstvu se za shranjevanje krme čez zimo dandanes pogosto uporablja tudi baliranje. Gre za postopek, pri katerem se za zaščito krme pred vlago, dežjem, snegom, umazanijo, škodljivci, UV sevanjem in ostalimi dejavniki uporablja tudi kmetijska folija za bale. Ta je zelo uporabna in lahko kmetovalcem močno olajša shranjevanje krme, saj poskrbi za to, da je ta odlično zaščitena, četudi je shranjena kar na prostem, in to dalj časa – običajno naj bi se krma na tak način lahko shranjevala tudi za obdobje do enega leta.

Zaradi tega danes lahko kmetovanje poteka precej drugače kot nekoč, pa tudi spravilo sena oziroma krme je veliko lažje in hitrejše. Predvsem pa ni nobene potrebe za to, da bi imeli kmetje na voljo velik skladiščni prostor oziroma senik ali skedenj za seno, saj to lahko po baliranju ostane na travniku ali pa na dvorišču. Krma je lahko v balah shranjena kar nekaj časa, na tak način pa je lažji tudi njen transport.

Pri tem pa je zelo pomembno, kakšna kmetijska folija za bale se uporablja v ta namen. Pomembno je, da se uporablja takšna, ki je namenjena prav baliranju. Pri izbiri je treba upoštevati tako njeno širino kot debelino, pa tudi ostale lastnosti. Z njo se ovije bale in s tem zaščiti krmo ter poskrbi za to, da je ta lahko dalj časa varno shranjena in zaščitena.

Izbrana agro oziroma kmetijska folija za bale mora biti po eni strani čim bolj elastična, kar omogoča bolj enostavno baliranje in boljše rezultate pri njem, po drugi strani pa tudi čim bolj kompaktna in odporna, zato je to, da je dovolj debela, ključno za to, da bo baliranje uspešno in da bo krma v balah po baliranju dobro zaščitena.

Zaradi tega nikakor ni vseeno, kakšno izberete, predvsem pa se pri njej ne splača varčevati. Hkrati pa je treba izbrati takšno, ki je primerna za vaš stroj za baliranje, ki ga uporabljate. Pred izbiro zato natančno preverite mere oziroma dimenzije, pa tudi debelino, raztegljivost oziroma elastičnost in vse druge lastnosti.