Lovilec olj in maščob

lovilec olj iz jekla

Kako deluje naprava, za katero se največkrat uporablja ime lovilec olj in maščob, nekateri pa jo imenujejo tudi separator? Kakšni modeli sploh obstajajo in kakšne so glavne razlike med njimi, na katere je treba biti pozoren pri izbiri in nakupu? Kakšen model takšne naprave izbrati, da bo kar se najbolje poskrbel za obdelavo odpadne vode in izločanje onesnaževalcev iz nje? Kakšen separator se najbolj splača izbrati, da bo kos nalogam, ki jih mora opravljati? Na kaj vse je treba paziti pri nakupu in kje pridobiti dodatne informacije o različnih proizvajalcih in modelih, ki jih ponujajo?

Potrebujete lovilec olj in maščob?

lovilec olj in maščobČe bi radi kupili lovilec olj in maščob, morate najprej ugotoviti, kakšno napravo sploh točno potrebujete, saj se pod tem imenom prodajajo različne vrste naprav, ki imajo tudi različen namen uporabe. Obstajajo namreč naprave, s katerimi se iz odpadne vode izloča lahka olja, pa tudi take, ki so namenjene predvsem filtriranju maščob rastlinskega in živalskega izvora. Obstaja torej več vrst takšnih naprav, to, kakšno potrebujete, pa je odvisno od tega, s kakšnim namenom jo kupujete oziroma kam jo boste namestili:

  • prva vrsta takšnih naprav za obdelavo odpadne vode je namenjena objektom, kot so na primer bencinske črpalke, avtomehanične delavnice, parkirišča, avtocestna postajališča in podobno, saj se uporabljajo predvsem za filtriranje lahkih tekočin, kot so olja, bencin in dizel,
  • druga vrsta takšnih naprav oziroma separatorjev pa je namenjena objektom, v katerih se pripravlja hrana, pa naj si bodo to gostinski obrati, hoteli, večje kuhinje, prehranska industrija in podobno, saj z njihovo pomočjo filtriramo maščobe rastlinskega in živalskega izvora, ki se jih uporablja pri predelavi in proizvodnji hrane ter pri kuhanju.

Gre torej za dve različni vrsti naprav, zato je treba biti pri izbiri nadvse pozoren na to, da se odločimo za model, ki je primeren za uporabo v namen, v katerega ga potrebujemo.

Kje najti dodatne informacije o napravah za obdelavo odpadne vode?

lovilec maščobDodatne informacije o napravah za obdelavo odpadne vode lahko najdete na različnih mestih. Lahko jih vsekakor poiščete tudi na spletu, vendar je pri tem treba biti pozoren na to, da gre za preverjene informacije iz relevantnih virov, saj bodo le tako resnično verodostojne. Zaradi tega jih je najbolje iskati:

  • na spletnih straneh proizvajalcev,
  • v evropski in slovenski zakonodaji s tega področja,
  • na spletni strani odvodnjavanje.si.