Kateri električni radiator kupiti, če hočete prihraniti? 

električni radiator za kopalnico
električni radiator
Kateri električni radiator kupiti? – Silenos-ogrevanje.si

Kateri električni radiator kupiti, če bi želeli prihraniti pri stroških ogrevanja? Koliko energije porabijo takšni grelniki in ali je ogrevanje z njimi res cenejše? Obstajajo različni modeli v številnih dizajnih in dimenzijah, med njimi pa se vam najbolj splača izbrati takšnega, ki omogoča čim bolj varčno gretje – torej takšnega, ki za svoje delovanje porabi čim manj energije. 

Za občuten prihranek energije 

Stroški ogrevanja so odvisni od tega, kakšen energent izberemo, pa tudi od naše porabe energije. Če se sprašujete, kateri električni radiator kupiti, potem vas gotovo zanima, kateri med njimi je najbolj energetsko varčen. Energetsko varčni modeli namreč omogočajo prihranek energije, s čimer je možno znižati stroške za ogrevanje. 

Koliko energije porabi takšen grelnik? 

Grelnik, ki za svoje delovanje uporablja elektriko, ima določeno moč delovanja. Ta podatek nam pove, koliko energije bo porabil za svoje delovanje. Grelniki so namreč osnovani tako, da energijo, ki jo dobijo iz omrežja, pretvarjajo v toploto, pri čemer boljši, torej bolj varčni modeli, praktično nimajo nobenih toplotnih izgub.  

Zaradi tega bodo porabili toliko energije kot jo bodo oddali v prostor. Če se trenutno ukvarjate z vprašanjem, kateri električni radiator kupiti, je tako gotovo pametno poiskati čim bolj varčnega, saj varčni modeli porabijo manj energije. Poleg tega pa je treba poiskati tudi optimalno moč grelnika za določen prostor, saj predimenzionirani grelniki porabijo več energije za svoje delovanje. 

Kako prihraniti pri ogrevanju? 

Električni radiator z WiFi - GLAMOX H60Če želite prihraniti pri ogrevanju, je treba upoštevati naslednje: 

  • kupiti je treba grelnik z ustrezno močjo glede na kvadraturo prostora, 
  • pri izbiri ustrezne moči je treba upoštevati tudi druge karakteristike prostora in naše potrebe po ogrevanju, 
  • grelnik naj bo čim bolj varčen model z ustrezno zaščito proti pregrevanju, 
  • treba je izbrati model brez toplotnih izgub, 
  • treba je poskrbeti za čim boljšo izolacijo prostora ter dobro tesnjenje oken in vrat, 
  • treba je skrbeti za to, da med samim delovanjem grelnika ne odpiramo oken in ne zračimo, saj tako toploto odvajamo s prostora, 
  • pametno je izbrati model, ki ima senzorje za zaznavanje prisotnosti v prostoru ter za zaznavanje odprtih oken in vrat, saj lahko temu ustrezno prilagodijo svoje delovanje in tako ne trošijo energije takrat, ko to ni potrebno, 
  • da temperaturo v prostoru prilagodimo glede na to, kaj počnemo v njem – ponoči je tako temperatura lahko nižja, ravno tako pa ni potrebe, da grelnik deluje, ko prostora ne uporabljamo.