Težave s slabo samopodobo in psihoterapija

Tako na osebnem kot na poklicnem področju si večina ljudi želi uspeha. Tisti, ki so resnično uspešni, nam delujejo tudi bolj samozavestni. Njihova samozavest pa je nekaj, kar jih je tudi pripeljalo do uspeha. Zato je zelo pomembno, da znamo ceniti sebe, pri čemer nam lahko pomaga tudi psihoterapija. S slabo samopodobo se namreč spopada zelo veliko ljudi, vzroki zanjo pa so zakoreninjeni zelo globoko v njihovi notranjosti, saj se običajno samopodoba oblikuje že od zgodnjega otroštva dalje.

Na kaj vse vpliva slaba samopodoba?

Slaba samopodoba vpliva na vsa področja življenja. Prav to je tisto, kar je zaskrbljujoče in zaradi česar je pomembno, da skušamo narediti vse, da to spremenimo. V bistvu lahko na ta način napredujemo na vseh področjih življenja, seveda pa pot do tja ni lahka. Za to pot se moramo odločiti sami, po njej pa nas lahko vodi psihoterapija v obliki izčrpnih pogovorov s strokovnjakom, skozi katere dobimo vpogled v našo notranjost, v to, kdo smo in kako razmišljamo in zakaj se ne cenimo dovolj.

Velikokrat korenine tega problema segajo zelo, zelo dolgo nazaj, v zgodnje otroštvo. Odvisne so od našega karakterja, vzgoje, zgleda staršev, izkušenj s komunikacijo z vrstniki in še različnih drugih dejavnikov. Slaba samopodoba ni nekaj, kar bi lahko spremenili čez noč, zagotovo pa se jo da spremeniti. Vsi, ki jim je to uspelo, poročajo o tem, da se je s tem na bolje spremenilo tudi njihovo življenje.

Samopodoba je namreč pomembna za:

    • iskanje partnerja in partnerski odnos
  • prijateljske in druge odnose
  • različne konflikte
  • nesamozavesten v različnih situacijah
  • iskanje zaposlitvenih priložnosti
  • za številne druge situacije v življenju

Kako lahko pomaga psihoterapija?

Če imamo problem, ga je treba rešiti! Najhuje je, če sploh ne vemo, v čem je naš problem, saj ga je takrat praktično nemogoče rešiti. V primeru, da se zavedamo, da nas ovira prav naša slaba samopodoba ali to, da sebe ne cenimo dovolj, pa moramo narediti vse, da to stanje izboljšamo. Ustrezno izobražen psihoterapevt je prava pomoč v tem primeru, saj nam bo pomagal tako, da bo naša samopodoba postala boljša!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja